Taxatie Nijmegen

Wie een woning aan wil kopen krijgt met verschillende verplichtingen en kosten te maken. Een deel van die te maken kosten vallen onder het taxeren van de woning of het object. Een taxatie uit laten voeren in Nijmegen is vrij eenvoudig, weten waar u aan toe bent wat minder. Om die reden hebben we alle benodigde informatie voor u verzameld. Na het lezen van dit artikel weet u waar een taxatie om draait, hoe dit wordt geregeld en wat er allemaal bij komt kijken.

HET TAXEREN VAN EEN HUIS

Is een taxatie verplicht wanneer ik een huis in Nijmegen wil kopen?

Wie een woning, appartement of ander object wil kopen in Nederland moet dit laten taxeren. Dit geldt echter alleen wanneer het om de aankoop van een bestaand pand gaat. Bij nieuwbouwprojecten wordt de waarde op een andere manier vastgesteld. In dat geval is een modelmatige taxatie voldoende voor de geldverstrekker.

Wanneer het pand geen nieuwbouw betreft, moet de koper een taxateur langs laten komen. Deze zal het pand op verschillende punten inspecteren en het vervolgens taxeren. De waarde die het pand krijgt heeft uiteindelijk invloed op het hypotheekbedrag.

TAXATIE IN NIJMEGEN

Wat gebeurt er tijdens een taxatie in Nijmegen?

De taxateur zal de woning zelf bezichtigen. Hierbij wordt een opname gemaakt van de woning, zoals dat in de makelaarswereld heet. Er wordt op verschillende dingen gelet, waaronder de soort woning en bijvoorbeeld de grootte, aard en indeling van deze woning. Alles wat de taxateur onderzoekt kan een negatieve of positieve invloed hebben op de uiteindelijke prijs in het taxatierapport.

Tijdens de taxatie van een woning in Nijmegen die wij uitvoeren wordt er verder ook gekeken naar de omgeving. Waar ligt de woning? Is er een mooi uitzicht vanuit één of meerdere kamers? Ontdekken wij overlast in de nabije omgeving?

Daarnaast wordt de bouwkundige kwaliteit onder de loep genomen, de staat van de architectuur, grootte van het perceel en de staat van het onderhoud. Alles samen vormt het taxatierapport waarmee onze opdrachtgever naar de geldverstrekker kan om de financiering af te ronden.

taxatie bed nijmegen
taxatie huis nijmegen

TAXATIE NIEUWBOUWWONING

Waarom heeft een nieuwbouwwoning geen taxatie nodig?

Bij een nieuwbouwwoning ligt het, zoals we eerder al bespraken, anders dan bij een pand dat eerder is bewoond. Bij het aanvragen van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning is een modelmatige taxatie in vrijwel alle gevallen genoeg. Een modelmatige taxatie is een taxatie die wordt uitgevoerd zonder dat de taxateur daadwerkelijk op locatie is geweest.

Er wordt bij een modelmatige taxatie in Nijmegen gewerkt met bouwkundige gegevens en vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Op basis van die gegevens taxeert men de woning. Let wel: wanneer u met een modelmatige taxatie in Nijmegen een hypotheek aanvraagt, heeft u geen recht op de Nationale Hypotheek Garantie.
 

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

De NHG, afkorting voor de volledige naam, is een stelsel waardoor men als het ware een vangnet heeft als de hypotheek niet meer kan worden betaald. Ook als er een restschuld overblijft na de verkoop van een vorige woning, kan men rekenen op de Nationale Hypotheek Garantie.

Dit geldt echter niet voor iedereen. Enkel eigenaren van huizen met een waarde tot de gemiddelde koopprijs hebben hier recht op, in 2021 ligt die prijs op €325.000,-.

TAXATIE VAN EEN HUUR- OF KOOPHUIS

Zit er een verschil in de taxatie van een huur- of koophuis in Nijmegen?

Ja, daar zit zeker verschil in. Het is belangrijk om te weten dat het voor investeerders anders ligt dan voor mensen die een woning willen kopen om daar zelf in te wonen.

Voor het taxeren van een huis in Nijmegen dat op het moment van taxeren wordt verhuurd gelden andere regels. Het rendement, de opbrengsten van de huur, tellen hier namelijk mee. Ook de huurbescherming die de huurder heeft telt mee en kan de prijs drukken. Een andere belegger kan namelijk niet zomaar een huurder verplichten zijn of haar huis te verlaten wanneer hij of zij het pand overneemt. Dat zou tot bizarre taferelen leiden, daar grijpt de overheid dus in.

Ook wordt er een puntentelling gedaan door de taxateur. Hoe meer punten een woning heeft, hoe gemakkelijker deze in de ‘vrije sector’ terechtkomt en kan worden verhuurd. Dat is voor beleggers van belang, anders mogen zij geen eigen prijzen vragen voor de huur van het pand. Ook voor een taxatie van een verhuurd pand in Nijmegen kunt u ons bereiken.

overhandiging sleutel Marjan van Heerde makelaardij
verhuis dozen verkoopmakelaar nijmegen

TAXEREN VOOR HUISVERKOPERS

Taxatie in Nijmegen voor eigenaren die willen verkopen

Niet alleen mensen die een huis willen kopen laten een taxatie uitvoeren in Nijmegen. Ook voor huiseigenaren kan het ontzettend waardevol zijn om een taxatie uit te laten voeren wanneer zij de woning of het pand willen verkopen. Als eigenaar is het vaak lastig inschatten met welke waarde de woning of het pand is gestegen of gedaald de afgelopen jaren.

Om moeite te besparen, en te kunnen vertrouwen op de mening van experts, laten zij de woning of het pand taxeren. Bij een taxatie wordt alles meegenomen. Dit hebben we eerder in dit artikel al behandeld. Het kan dus zomaar voorkomen dat de huisprijs is gestegen omdat de gemeente de afgelopen 5 tot 10 jaar veel moeite en geld in de omgeving heeft gestoken. Misschien zijn er andere mensen komen wonen, is er minder overlast of zijn er andere voorzieningen bijgekomen. Allemaal voorbeelden die kunnen zorgen voor een waardestijging van de woning of het object.

Wanneer u een taxatie uit laat voeren in Nijmegen kiest u voor zekerheid. U weet hoeveel uw woning of pand waard is en kunt zelfverzekerder een onderhandeling ingaan. Dat werkt fijner, zowel voor uzelf als de kopende partij. U hoeft niet bang te zijn om een bod af te wijzen.

Daarnaast zijn er eigenaren die het gewoon prettig vinden te weten wat de woning waard is. Zij willen bijvoorbeeld de overwaarde opnemen om dit in andere zaken te investeren. Beleggen in vastgoed, een vakantiehuis in het zuiden van Europa of mee kunnen betalen aan de studie van (klein)kinderen. Allemaal voorbeelden van mogelijkheden. Een taxatie in Nijmegen maakt het mogelijk en zorgt voor duidelijkheid.

INHOUD TAXATIERAPPORT

Wat vind ik terug in het taxatierapport?

Een taxatierapport is voor velen wat lastig te lezen. Dit komt door de taal die vaak wordt gebruikt door taxateurs, de mensen die werkzaam zijn bij de geldverstrekker zijn daar namelijk wel bekend mee.

Tijd voor wat opheldering, want wat staat er nu eigenlijk in dat rapport? Wie door ons een taxatie in Nijmegen uit laat voeren kan rekenen op een duidelijk en overzichtelijk taxatierapport. Dat kan per taxateur verschillen, er is namelijk geen vaste opmaak.

In het taxatierapport hebben we het onder andere over de onderhoudstoestand van de woning. Wanneer moeten er bepaalde delen zoals de vloer of de trap worden vervangen? Is dat binnen afzienbare tijd? Dan kan dat nadelige gevolgen hebben voor de prijs. Voor kopers is dat vanzelfsprekend gunstig. Ook onderbouwen we ons oordeel.

De privaatrechtelijke aspecten worden uiteengezet en we maken een complete omschrijving van het huis en de omgeving. Alles komt bij elkaar. En de getaxeerde prijs, waar het eigenlijk allemaal om te doen is, die komt natuurlijk ook terug.
 

Hoe lang is het rapport geldig?

Welke periode het taxatierapport dat wij uitgeven geldig is, hangt van de geldverstrekker af. Iedere bank of andere instantie heeft daar eigen regels voor. Informeer voor meer informatie bij de geldverstrekker, zij kunnen u direct vertellen hoe oud het rapport mag zijn.

taxatie bank nijmegen
taxatie nijmegen

TAXEREN IN NIJMEGEN

De redenen voor een taxatie in Nijmegen.

Niet alleen kopers en verkopers van woningen en objecten hebben baat bij een taxatie in Nijmegen, ook huidige eigenaren kunnen hier veel aan hebben. De volgende redenen komen meer dan eens voor:

  • Willen weten wat de bezittingen waard zijn (voor de belastingdienst);
  • Herbouwwaarde achterhalen van de woning;
  • Om bezwaar te kunnen maken tegen de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde;
  • Om bezittingen te kunnen verdelen bij een echtscheiding;
  • Om de hypotheek over te kunnen sluiten of te kunnen verhogen.

Dit zeggen onze klanten over ons

''

Recent aangekochte woningen

Beijensstraat 30 te Nijmegen

Horstacker 1821 te Wijchen

De Meren 1216 te Wijchen

Rozenburg 27 te Weurt

Onyxstraat 3 te Nijmegen

Oude Molenweg 116 te Nijmegen

Zonnebloemstraat 47 te Nijmegen

Rode Kruislaan 142 te Nijmegen

CONTACT

Maak een afspraak!

Benieuwd wat onze taxateurs voor u kunnen betekenen? Maak direct een afspraak voor de taxatie van uw (toekomstige) woning in Nijmegen en omgeving.

te koop bord marjan van heerde makelaardij